Työnantajalle
TE-palvelut siirtyvät valtiolta kunnalle 1.1.2025 alkaen. Kuopion työllisyysalueeseen kuuluu Kaavi, Keitele, Kuopio, Lapinlahti, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi sekä Vesanto. Kuopion kaupunki toimii työllisyyspalveluiden järjestämisen vastuukuntana.
Työnantajana saat työvoimapalvelut TyöNavigaattorista. Löydämme ratkaisuvaihtoehtoja yritysten erilaisiin työvoima- ja muutostarpeisiin, tarjoamme maksuttomia rekrytointipalveluita ja järjestämme erilaisia rekrytointitapahtumia Kuopion työllisyysalueella. Tavoitteenamme on, että työ ja tekijä löytävät toisensa.
-
Rekrytointipalveluiden avulla voit löytää ja rekrytoida työntekijän.
Työnantajana saat työvoimaviranomaiselta neuvontaa ja apua avoimen työpaikan täyttämiseen sekä tietoa alan työnhakijoista ja työmarkkinatilanteesta. Työnantajille voidaan myöntää taloudellista tukea silloin, jos työhön palkattava henkilö on työtön tai henkilön vamma tai sairaus edellyttää muuta tukea.
Rekrytointipalveluja työnantajille ovat esimerkiksi työpaikkojen julkaiseminen, tiedon välittäminen avoimista työpaikoista, työnhakijaehdokkaiden haku ja esittely sekä rekrytointitilaisuuksien järjestäminen.
Maksuttomat rekrytointipalvelut on tarkoitettu työnantajana toimiville yrityksille, muille organisaatioille ja yksityishenkilöille.
-
Kansainvälisen rekrytoinnin avulla tavoitat työnhakijoita Suomesta, Euroopasta ja maailmalta. EURES (European Employment Services) on kattava eurooppalainen yhteistyöverkosto ja laadukas julkinen palvelu, jonka avulla työnantajat ja työntekijät kohtaavat helpommin.
EURES-asiantuntijat auttavat rekrytoinnin kaikissa eri vaiheissa EU/ETA-alueella tarjoamalla palveluita ja osaamista työnantajien ja työnhakijoiden tueksi. Autamme esimerkiksi työpaikan markkinoinnissa Euroopassa, kansainvälisen ilmoituksen julkaisussa ja hakijoiden esivalinnassa. Neuvomme laajasti sekä työnantajia että työnhakijoita muuttoon ja suomalaiseen työelämään liittyen.
Osana Work in Finland –toimintaa voimme tukea myös rekrytoinneissa muualta kuin EU/ETA-alueelta.
Ota yhteyttä alueesi EURES-asiantuntijaan!
Seliina Varis
seliina.varis@kuopio.fi
044 718 7661Taina Jutila
taina.jutila@kuopio.fi
044 718 7540 -
Työnantajana voit tarjota ammatti- ja uravaihtoehtoja pohtivalle henkilölle mahdollisuuden kokeilla työn tekemistä aidossa työympäristössä.
Työkokeilu on työllistymistä edistävä palvelu, jonka aikana ammatti- ja uravaihtoehtojaan pohtiva henkilö voi hankkia tietoa uravalintojensa tueksi. Työkokeilun aikana henkilö tekee työtä oikeassa työympäristössä.
Lue lisää Työkokeilun järjestäminen työpaikalla (suomi.fi)).
-
Kunnat voivat myöntää organisaatioille harkinnanvaraista palkkatukea työttömien työnhakijoiden palkkakustannuksiin ja korvauksena työnohjaukseen käytetystä ajasta. Palkkatuella katettavilla palkkakustannuksilla tarkoitetaan työntekijälle työajan tai urakan suorittamisen perusteella maksettavaa ennakonpidätyksen alaista palkkaa.
Lue lisää Palkkatuki työntekijän palkkakustannuksiin (suomi.fi).
-
Yhteishankintakoulutus on työvoimakoulutusta, jota työvoimaviranomainen voi järjestää yhdessä työnantajan, yrittäjäksi aikovan henkilön toimeksiantajan tai yrittäjyysoikeudet luovuttavan yrityksen kanssa siten, että tämä osallistuu koulutuksen rahoittamiseen.
Työnantajana voit järjestää työvoimakoulutusta nykyisen tai tulevan henkilöstön ammatillisen osaamisen ja valmiuksien lisäämiseksi. Voit järjestää yhteishankintakoulutusta silloin, kun koulutus kohdentuu palveluksessasi oleville työntekijöille tai vuokratyöntekijöille, palvelukseesi palkattaville henkilöille tai palveluksestasi lomautetuille tai irtisanotuille henkilöille.
Yhteishankintakoulutus voi olla myös suunnattu sinulle yrittäjänä, kun olet aloittamassa yritystoimintaa.
RekryKoulutus – osaajia työnantajien tarpeisiin
RekryKoulutus, vaihtoehto osaavan työvoiman löytämisessä työmarkkinoilta. Koulutamme motivoituneen työnhakijan yrityksesi tarpeisiin.
- Kartoitamme yrityksesi rekrytointitarpeet ja keskustelemme yrityksellesi sopivasta palvelusta.
- Avoimen työpaikkahaun kautta etsimme alkuun potentiaalisia työnhakijoita työtehtäviin. Avaamme paikat hakuun, suosittelemme haun kestoksi vähintään kaksi viikkoa.
- Ehdokashaulla etsimme työnhakijoistamme potentiaalisia ehdokkaita ja esittelemme ne Yrityksesi valitsee sopivat ehdokkaat.
- RekryKoulutus on vaihtoehto, jos avoimilta työmarkkinoilta tai ehdokashaun kautta ei löydy osaavaa työntekijää yritykseesi tai työnhakijoilla on tarve osaamisen päivittämisessä.
- RekryKoulutus räätälöidään yrityksesi tarpeisiin.
Yksilöllinen RekryKoulutus
Yksilöllinen RekryKoulutus on suunnattu yrityksille, jotka tarvitsevat 1–3 uutta työntekijää, mutta eivät löydä sopivia osaajia työmarkkinoilta. Koulutus räätälöidään tarkasti yrityksen tarpeisiin, ja sen avulla työnantaja voi päivittää työnhakijan osaamista ennen työllistämistä.
RekryKoulutus jakautuu kahteen osaan:
- Orientaatiojakso, joka on työvoimaviranomaisen maksama, ja
- Koulutuksen osuus, josta yritys maksaa 30 %.
Koulutuksen jälkeen opiskelija saavuttaa tarvittavan ammattitaidon ja voi työllistyä suoraan yritykseensä. Koulutus kestää enintään 4 kuukautta, ja yritykselle tarjotaan taloudellista tukea jopa 50 000 euroon saakka.
Kaikki RekryKoulutukset sisältävät aloitus- ja loppupalaverit, joissa arvioidaan palvelun onnistumista. Seurantaa tehdään 6 kuukauden ajan koulutuksen päättymisen jälkeen, jotta työllistymistulokset voidaan arvioida. Tavoitteena on varmistaa, että koulutus tuottaa konkreettisia työllistymistuloksia ja tuo lisäarvoa yrityksille.
-
Työvoimaviranomainen antaa työntekijälle ja työnantajalle neuvontaa ja tukea työsuhteen muutos- ja irtisanomistilanteisiin.
Työvoimaviranomainen auttaa lomautettuja ja irtisanottavia työntekijöitä uudelleen työllistymisessä tai kouluttautumisessa yhteistyössä työnantajan edustajien ja henkilöstön tai sen edustajien kanssa.
Neuvonta ja tuki työnantajalle
Työvoimaviranomainen antaa työnantajille neuvontaa toiminnan sopeuttamistilanteissa. Useimmiten tilanteet tarkoittavat henkilöstöön kohdistuvia toimia kuten osa-aikaistamisia, lomauttamisia tai irtisanomisia.
Työnantajalla on työsuhteen muutostilanteessa velvollisuuksia, jotka riippuvat työntekijöiden lukumäärästä sekä siitä, montako henkilöä joudutaan irtisanomaan tai lomauttamaan.
Työnantaja on velvollinen ilmoittamaan irtisanomisista työvoimaviranomaisille, jos irtisanomiset koskevat vähintään kymmentä työntekijää. Tällaisessa muutostilanteessa työnantajan pitää laatia työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma, jossa kerrotaan, miten irtisanottujen työnhakua ja koulutusta tuetaan.
Lisäksi työnantajan on tiedotettava yli 55-vuotiaiden irtisanottavien laajennetusta muutosturvasta.
-
Voit hakea työolosuhteiden järjestelytukea, kun työntekijäsi vamma tai sairaus edellyttää työvälineiden hankkimista tai muutoksia työpaikalla.
Työnantajana voit saada tukea työolosuhteiden järjestelyyn, jos työhön palkattavan tai työssä olevan henkilön vamma tai sairaus edellyttää
- uusia työvälineitä tai kalusteita
- työpaikalla tehtäviä muutostöitä tai
- toisen työntekijän antamaa apua.
Tuki edistää täsmätyökykyisten henkilöiden mahdollisuuksia sijoittua sopivaan työhön tai säilyttää työpaikkansa avoimilla työmarkkinoilla.
-
Työllistämistuki on 55 vuotta täyttäneen työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu tuki, jonka työvoimaviranomainen voi myöntää työnantajalle palkkakustannuksiin. Tuen tarkoituksena on edistää 55 vuotta täyttäneiden työllistymistä parantamalla heidän ammatillista osaamistaan tai yrittäjävalmiuksiaan. Tuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, mutta sen myöntäminen lähtee aina työttömän työnhakijan palvelutarpeesta.
Työllistämistuki edellyttää, että työsuhteeseen palkattava työtön työnhakija on täyttänyt 55 vuotta ja ollut työtön vähintään 24 kuukautta tuen myöntämistä välittömästi edeltäneiden 28 kuukauden aikana.
Työllistämistukea voidaan myöntää toistaiseksi voimassa olevaan kokoaikaiseen työsuhteeseen tai määräaikaiseen kokoaikaiseen työsuhteeseen. Tuella palkatun henkilön tulee työskennellä tuen saajan palveluksessa vähintään 25 tuntia viikossa. Jos alan säännöllinen työaika on alle 37,5 tuntia viikossa, työajan pitää olla vähintään 65 prosenttia alan säännöllisestä työajasta.
Tieto tuesta on kirjattu työttömän työnhakijan työllistymissuunnitelmaan tai palkkatukikorttiin.
Työllistämistuen määrä on 70 prosenttia palkkakustannuksista. Tuki voidaan myöntää 10 kuukaudeksi, mutta kuitenkin enintään työsuhteen keston ajaksi. Työllistämistukea maksetaan enintään 1770 euroa kuukaudessa. Tuella katettavilla palkkakustannuksilla tarkoitetaan työntekijälle työajan tai urakan suorittamisen perusteella maksettavaa ennakonpidätyksen alaista palkkaa.