Etsin töitä
Haluatko tukea ja kannustusta työnhakuun tai tietoa erilaisista työllistymisen vaihtoehdoista? TyöNavigaattorista saat apua, neuvoja ja monia erilaisia palveluita työnhakusi tueksi.
-
Löydät avoimien työpaikkojen ilmoitukset verkosta työnhakusivustoilta. Useimmilla sivustoilla voit tehdä hakuvahdin, jonka avulla saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun sinua kiinnostava työpaikka tulee hakuun.
-
TyöNavigaattori järjestää rekrytointitapahtumia, joissa voit tulla tapaamaan työnantajia. Voit tutustua yrityksiin ja keskustella työmahdollisuuksista työnantajien kanssa.
Tietoa tapahtumista saat tältä sivustolta sekä sosiaalisen median kanavistamme @tyonavigaattori.
-
Kerro ystäville ja tutuille, että etsit työtä. Voit kertoa työnhaustasi myös sosiaalisessa mediassa. LinkedIn on alusta juuri tätä varten, siellä työnantajat myös ilmoittavat avoimista työpaikoista.
-
Haaveiletko työskentelystä ulkomailla? Euroopan työnvälitysverkosto eli EURES (European Employment Services) tukee vapaata liikkuvuutta jäsenmaidensa välillä. EURES kattaa EU-maiden lisäksi Norjan, Liechtensteinin sekä Sveitsin.
EURES-asiantuntijat auttavat kaikessa työnhakuun liittyvässä, opastavat eurooppalaisen CV:n tekemisessä ja neuvovat käytännön asioissa työnhaun aikana sekä sen jälkeen. Tarjoamme apua myös liikkuvuusavustusten hakemisessa.
Työnhaku toisessa EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä
Työttömänä työnhakijana voit lähteä työnhakuun toiseen EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin ja saada Suomesta maksettavaa työttömyysetuutta.
Voit saada Suomesta Kelan maksamaa peruspäivärahaa tai työttömyyskassan maksamaa työttömyyspäivärahaa. Et voi saada työmarkkinatukea matkan aikana.
Voit saada työttömyysetuutta toiseen maahan enintään 3 kuukautta. Jotta etuutta voidaan maksaa, myös paikallisen työvoimaviranomaisen pitää hyväksyä sinut työnhakijaksi siinä maassa, jossa haet töitä.
Voit saada työttömyysturvaa ulkomaille, jos
- olet kokonaan työtön
- olet rekisteröitynyt työnhakijaksi alueesi työvoimapalveluihin
- saat peruspäivärahaa tai työttömyyspäivärahaa.
Lisäksi sinun on pitänyt olla ennen matkaa työttömänä ja työmarkkinoiden käytettävissä vähintään neljä viikkoa. Työvoimaviranomainen voi harkintansa mukaan lyhentää tätä jaksoa erityisestä syystä. Työttömyysajaksi voidaan laskea myös se aika, kun olet osallistunut työllistymistä edistävään palveluun.
Ota yhteyttä alueesi EURES-asiantuntijaan!
Seliina Varis
seliina.varis@kuopio.fi
044 718 7661Taina Jutila
taina.jutila@kuopio.fi
044 718 7540
Tukea työnhakuun
-
Digitaalinen ForeAmmatti PLUS-palvelu tarjoaa sinulle yksilöllisen näkymän työelämään ja sen sinulle tarjoamiin mahdollisuuksiin. ForeAmmatti on apunasi, olet sitten hakemassa ensimmäistä tai seuraavaa työpaikkaasi, miettimässä uutta askelta urallasi tai esimerkiksi pohtimassa alanvaihtoa.
ForeAmmatista löydät ajantasaista tietoa työmarkkinoista, ammateista ja tutkintojen työllistävyydestä sekä työkalut osaamisesi ja työkykysi kokonaisvaltaiseen tarkasteluun. ForeAmmatti auttaakin sinua tekemään juuri sinulle sopivimmat uravalinnat.
TyöNavigaattorin asiakkaana saat tunnukset ForeAmmatti PLUS -palveluun, jossa käytössäsi on Osaamiskartoitus-työkalu, kattavat työmarkkinatiedot, Kykyviisari-itsearviointi sekä Claned -oppimisympäristö.
-
TyöNavigaattorin digitaalinen oppimisympäristö Claned on käytettävissä itsenäiseen opiskeluun ajasta ja paikasta riippumatta.
Clanedista löydät lyhyitä yhden aiheen kursseja sekä laajemman Kuinka markkinoida omaa osaamista työnantajille -kurssin, jonka avulla voit kehittää työnhakuosaamistasi laajasti työnhaun eri vaiheiden osalta. Mikäli pohdit, voisiko yrittäjyys olla sinulle sopiva tapa työllistymiseen, niin löydät Clanedista tukea myös tähän pohdintaan Y-paja: Kiinnostaako yrittäjyys? -kurssin muodossa.
Pääset kirjautumaan Clanediin ForeAmmatti PLUS -palvelun kautta ilman erillistä rekisteröitymistä. Claned on helppokäyttöinen ja voit käyttää sitä niin tietokoneella kuin mobiililaitteellakin.
-
Työnhakija-asiakkaana ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selvittämiseksi voit tutustua työelämään työkokeilun avulla. Työkokeilulla voidaan myös tukea paluutasi työelämään pitkän poissaolon jälkeen.
Työkokeilu voi liittyä suunnittelemaasi alaan, mutta voit mennä kokeiluun myös silloin, kun tulevasta alasta ei vielä ole tietoa. Tällöin työkokeilu on mahdollista järjestää esimerkiksi työpajalla, jossa voit kokeilla erityyppisiä työtehtäviä
-
Työhönvalmennus on sinulle sopiva palvelu, jos tarvitset henkilökohtaista tukea työn hakemiseen tai työn aloittamiseen tai jos olet ollut pitkään työtön.
Työhönvalmennus räätälöidään tarpeidesi mukaan. Valmentaja auttaa sinua työpaikan tai oppisopimuspaikan etsimisessä, työsopimuksen tekemisessä sekä työsuhteen vakiinnuttamisessa.
-
Työnhakuvalmennuksessa voit opiskella työnhakutaitoja.
Työn hakeminen on taito, jota voi opiskella. Työnhakuvalmennuksessa saat tukea ja ohjausta itsenäiseen työnhakuun.
Työnhakuvalmennuksessa opit käyttämään eri työnhakukanavia ja arvioimaan eri työpaikkavaihtoehtoja oman työnhakusi ja osaamisesi kannalta.
-
Etsitkö töitä, mutta sinulla ei ole sopivaa koulutusta, etkä haluaisi suorittaa vuosien opiskelua vaativaa tutkintoa?
RekryKoulutuksessa hankit työnantajan tarpeeseen sopivan osaamisen ja työllistyt työnantajayritykseen koulutuksen päätteeksi. Koulutukset toteutetaan työvoimaviranomaisen ja työnantajien yhteistyönä. Niissä yhdistyvät oppilaitoksessa suoritettavat teoriaopinnot ja käytännön työssä oppiminen koulutusta järjestävässä yrityksessä.
Koulutukset on suunnattu työnhakijoille, jotka soveltuvat haussa olevaan työhön ja ovat motivoituneita kouluttautumaan alalle. Osassa RekryKoulutuksista tarvitaan aiempaa osaamista tai kokemusta, osassa opiskelijat koulutetaan uudelle alalle perusteista lähtien, eikä sinulta vaadita aikaisempaa osaamista. Jos olet vastavalmistunut tai palaat työelämään esimerkiksi vanhempainvapaalta, RekryKoulutus voi olla juuri sinulle sopiva vaihtoehto.
Yksilöllinen RekryKoulutus
RekryKoulutus voidaan toteuttaa myös yksilöllisenä, yhdelle työnhakijalle ja yritykselle suunniteltuna koulutuksena. Yksilöllinen RekryKoulutus on yrityksen, työtehtävien ja työnhakijan tarpeiden mukaisesti räätälöity koulutus. Koulutus soveltuu lähes kaikille toimialoille.
Jos olet kiinnostunut Yksilöllisestä RekryKoulutuksesta, niin voit etsiä sopivan työnantajayrityksen. Tämän jälkeen olet yhdessä työnantajan kanssa yhteydessä työvoimaviranomaiseen koulutuksesta sopimiseksi. Yksilöllinen RekryKoulutus voidaan käynnistää myös työnantajan aloitteesta, jolloin työvoimakoulutuksesta voidaan julkaista avoin hakuilmoitus. Yksilöllisen RekryKoulutuksen kesto on vähintään 10 päivää ja enintään 120 päivää.
-
Palkkatuki on taloudellinen tuki, jota kunta voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkauskustannuksiin ja työnohjaukseen. Työnhakijalle palkkatuki antaa mahdollisuuden hakea työtä silloinkin, kun ammatillinen osaaminen ei riitä tai työssä selviytymistä vaikeuttaa jokin vamma tai sairaus.
Palkkatuettu työ on aina normaali työsuhde tai oppisopimuskoulutus. Työsuhde voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen ja kokoaikainen tai osa-aikainen. Työstä saa työsuhteeseen sovellettavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa tai tavanomaista ja kohtuullista palkkaa, jos työehtosopimusta ei ole.
Palkkatukea voidaan myöntää, jos
- se auttaa työllistymistäsi,
- siitä on sovittu työllistymissuunnitelmassasi,
- työnantaja ja työsuhteesi täyttävät palkkatuen myöntämiseen vaadittavat edellytykset ja
- työvoimapalveluilla on käytettävissään tarvittavat määrärahat.
-
Työllistymisen monialainen edistämisen toimintamalli auttaa sinua työllistymään, jos tarvitset laaja-alaista tukea. Palvelun tavoitteena on poistaa työllistymisen esteitä, jotka liittyvät esimerkiksi elämäntilanteeseen, terveydentilaan, työ- ja toimintakykyyn sekä osaamiseen ja ammattitaitoon.
Toimintamallissa työvoimaviranomainen, hyvinvointialue ja Kela arvioivat yhdessä sinun kanssasi, millaista tukea tarvitset työllistymiseen. Sinulle tehdään monialainen työllistymissuunnitelma, jossa sovitetaan yhteen tarvitsemasi työvoimapalvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä kuntoutuspalvelut.
Jos olet alle 30-vuotias, voit saada eri viranomaisten ja muiden toimijoiden yhdessä tarjoamaa nuorille suunnattua monialaista neuvontaa, ohjausta ja palveluita matalalla kynnyksellä. Nuorten työllistymistä edistävän monialaisen tuen yhteispalvelun tarkoituksena on edistää nuorten opiskelumahdollisuuksia, työllistymistä, toimintavalmiuksia ja hyvinvointia.
-
Jos sinulla on työllistymiseesi vaikuttava lääkärin diagnosoima vamma tai sairaus ja olet työllistymässä suurtyönantajalle, voit pyytää työvoimaviranomaiselta todistuksen siitä, että sinut on merkitty työvoimapalveluiden asiakastietojärjestelmään osatyökyiseksi. Suurtyönantaja on työnantaja, joka on vakuutettu työeläkeyhtiössä ja jonka palkkasumma vuodessa ylittää suurtyönantajan palkkasummarajan.
Osatyökykyisen työnhakijan todistus pienentää suurtyönantajan kynnystä palkata osatyökykyinen työntekijä ja helpottaa työllistymistäsi. Kun sinulla on todistus, työnantajasi työeläkemaksuluokka ei muutu, jos joudut jäämään työkyvyttämyyseläkkeelle ensimmäisen viiden vuoden aikana työsuhteesi alkamisesta.
Voit saada todistuksen osatyökykyisyydestä, jos
- olet työttömänä työnhakijana alueesi työvoimapalveluissa
- sinulla on lääkärin diagnosoima sairaus tai vamma, joka työvoimaviranomaisen arvion mukaan vähentää mahdollisuuksiasi saada työtä, säilyttää työ tai edetä työssä.
Voit pyytää todistuksen osatyökykyisyydestä, kun olet työllistymässä suurtyönantajalle. Todistuksen voimassaolo alkaa allekirjoitushetkestä, ja se on voimassa viisi vuotta. Todistusta ei voida antaa jälkikäteen.