Haluan vahvistaa osaamistani
Koetko, että osaamisen kehittäminen ja uuden opiskelu voisi olla sinulle ajankohtainen vaihtoehto matkalla kohti uutta työtä? TyöNavigaattorista saat apua ja neuvoja ammatinvalintaan, sinulle sopivan koulutuksen löytämiseen sekä osaamisen kehittämiseen.
-
Ammatinvalinta- ja uraohjauksessa keskustelet ohjaajan kanssa luottamuksellisesti ammatinvalinnasta, ammatillisesta kehittymisestä, työelämään sijoittumisesta ja elinikäisestä oppimisesta.
Laillistettu psykologi voi myös sinun suostumuksellasi käyttää psykologisia arviointimenetelmiä, joiden avulla selvitetään ammatti- ja uravaihtoehtoja, osaamista, soveltuvuutta sekä työ- ja toimintakykyä.
-
Koulutuskokeilulla voit selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtoja. Kokeilun tarkoituksena on selvittää, onko ala ja koulutus sinulle sopiva. Koulutuskokeilu järjestetään oppilaitoksessa, ja se suunnitellaan yksilöllisesti tarpeidesi mukaan.
Koulutuskokeilusta sovitaan työllistymissuunnitelmassa tai muussa korvaavassa suunnitelmassa.
Koulutuskokeilun aikana saat samaa työttömyysturvaa kuin työttömänä. Jos olet sopinut koulutuskokeilusta työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa, voit saada työttömyysturvan korotettuna. Korotusosan maksamisesta päättää työttömyysetuuden maksaja eli työttömyyskassa tai Kela.
Jos koulutuskokeiluun osallistumisesta tulee kustannuksia, voit saada osallistumispäiviltä kulukorvausta. Jos et saa kulukorvausta työttömyysetuuden maksajalta eli työttömyyskassalta tai Kelalta, työvoimaviranomainen voi maksaa harkinnanvaraista kulukorvausta.
Voit osallistua koulutuskokeiluun, jos
- olet ilmoittautunut työnhakijaksi
- koulutuskokeilusta on sovittu työllistymissuunnitelmassasi
- työvoimaviranomainen arvioi, että koulutuskokeilu on paras keino tukea työllistymistäsi.
Sovitte työvoimaviranomaisen kanssa työllistymissuunnitelmassasi, hankitko koulutuskokeilupaikan itse vai tarvitsetko apua paikan löytämiseen.
-
Sinulla on joissain tapauksissa mahdollisuus opiskella omaehtoisesti niin, että sinulle maksetaan samalla työttömyysetuutta. Omaehtoisia opintoja ovat sellaiset opinnot, joiden tuottamisesta ja opiskelijavalinnasta vastaa jokin oppilaitos eikä työvoimaviranomainen. Omaehtoisten opintojen aikana sinulla on velvollisuus hakea ja vastaanottaa työtä sekä osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin.
Voit saada työttömyysetuutta lyhytkestoisiin, sivutoimisiin tai päätoimisiin opintoihin.
Lyhytkestoinen opiskelu
Lyhytkestoiset opinnot ovat opintoja, jotka kestävät enintään kuusi kuukautta. Lyhytkestoinen opiskelu työttömyysetuudella on mahdollista, jos et ole aiemmin saman työttömyyden aikana opiskellut lyhytkestoisesti.
Sinun on mahdollista saada työttömyysturvaa lyhytkestoisten opintojen ajalta, jos
- olet työnhakijana alueesi työvoimapalveluissa
- olet täyttänyt 25 vuotta ennen opintojen alkamista
- opintojesi kokonaiskesto on enintään kuusi kuukautta
- opinnot antavat sinulle ammatillisia valmiuksia tai tukevat yritystoimintaa.
Jos lyhytkestoisten opintojesi kesto on enintään kolme kuukautta, sinulla on oikeus uusiin lyhytkestoisiin opintoihin heti aiempien opintojesi päättymisen jälkeen. Jos opintosi kestävät yli kolme kuukautta, saat oikeuden uudelleen, kun 26 viikon työssäoloehto on täyttynyt ja ansiopäivärahan enimmäisajan laskenta on aloitettu alusta.
Sivutoiminen opiskelu
Sivutoiminen opiskelu on sellaista opiskelua, joka on laajuudeltaan tai kestoltaan vähäistä. Sivutoiminen opiskelu voi olla esimerkiksi uuden taidon opettelua, perusopintojen tekemistä avoimessa oppilaitoksessa tai aiemmin keskeytyneen tutkinnon loppuun tekemistä. Myös päätoimiset opinnot voivat joissain tapauksissa olla sivutoimisia.
Sinun on mahdollista opiskella sivutoimisesti työttömyysetuudella, jos
- olet työnhakijana alueesi työvoimapalveluissa
- sinulla on oikeus työttömyysetuuteen
- opintosi katsotaan sivutoimisiksi.
Päätoimiset opinnot
Päätoimiset opinnot ovat yleensä tutkintoon johtavia tai muita opintoja, joiden laajuus on keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tai 4,5 osaamispistettä opiskelukuukautta kohden tai 25 tuntia viikossa. Päätoiminen opiskelu työttömyysetuudella on mahdollista, jos työvoimaviranomainen arvioi, että sinulla on koulutustarve ja opinnot parantavat merkittävästi mahdollisuuttasi työllistyä. Opinnoista on täytynyt sopia työllistymissuunnitelmassa yleensä ennen opintojen aloittamista.
Päätoimiset opinnot voidaan katsoa sivutoimisiksi, jos olet opintojesi aikana käynyt työssä tai työllistynyt yrittäjänä vähintään kuuden kuukauden ajan. Näin olet voinut osoittaa opintojen sivutoimisuuden omalla työlläsi. Päätoimiset opinnot voidaan katsoa sivutoimisiksi myös siinä tapauksessa, että olet aloittanut opinnot työsuhteen aikana ja sinut lomautetaan tai irtisanotaan taloudellisella tai tuotannollisella perusteella. Tällaisessa tilanteessa ei edellytetä, että työn olisi pitänyt kestää opintojen aikana vähintään kuusi kuukautta.
Voit saada työttömyysturvaa päätoimisia opintoja varten, jos
- olet työnhakijana alueesi työvoimapalveluissa
- sinulla on oikeus työttömyysetuuteen
- työvoimaviranomainen arvioi, että sinulla on tarve koulutukselle, opinnot ovat paras tapa edistää työllistymistäsi ja opinnot parantavat merkittävästi mahdollisuuttasi työllistymiseen
- olet täyttänyt 25 vuotta
- opinnot täyttävät niitä koskevat kriteerit.
Opintoja voidaan tukea enintään 24 kuukauden ajan. Jos suoritat perusopintojen oppimäärää, opintoja voidaan kuitenkin tukea 48 kuukauden ajan.
-
Henkilökohtaisessa ohjauskeskustelussa voidaan yhdessä miettiä sinulle sopivia eri koulutusvaihtoehtoja ja sitä, millaista taloudellista tukea sinun on mahdollista saada opintoihin.
Voit saada neuvoja ja ohjausta mm.
- Eri alojen koulutusmahdollisuuksista
- Työvoima -ja rekrykoulutuksista
- Oppisopimuskoulutuksesta
- Oppilaitosten koulutustarjonnasta
- Opintojen rahoituksesta (esim. omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella, Kelan ammatillinen kuntoutus)
- Opintoihin hakeutumisesta
- Koulutuskokeilusta ja mahdollisuuksista tutustua eri aloihin ja oppilaitoksiin
- Oppimisen tuen mahdollisuuksista opintojen aikana
-
Oppisopimus on määräaikainen työsuhde, jonka solmit koulutuksen järjestäjän ja työpaikan kanssa. Oppisopimustoimija toteuttaa sopimusjärjestelyt ja vastaa opetussuunnitelman luomisesta yhdessä muiden osapuolten kanssa.
Oppisopimuksella voit suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia sekä AT ja EAT eli ammatti- ja erikoisammattitutkintoja ja niiden osia. Sen avulla voit siis kouluttautua ammattiin työpaikalla, oppia uutta ja kerryttää työkokemusta. Opiskelua täydennetään oppilaitoksessa sekä verkossa suoritettavilla teoriaopinnoilla. Oppisopimuskoulutus on yleensä maksutonta ja saat sen aikana alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
Oppisopimus käy kaikille 15 vuotta täyttäneille. TyöNavigaattorin asiakkaiden kannattaa selvittää palkkatuen mahdollisuutta oppisopimuskoulutuksen ajaksi omalta asiantuntijalta.
-
Työvoimakoulutus kehittää ammatillisia valmiuksiasi ja edistää työllistymistäsi.
Työvoimakoulutus on työvoimaviranomaisen hankkimaa koulutusta. Työvoimaviranomainen ja koulutuksen järjestävä oppilaitos suunnittelevat ja toteuttavat koulutuksen yhdessä. Myös työnantajat voivat osallistua työvoimakoulutuksen järjestämiseen.
Työvoimakoulutus voi olla
- ammatillista osaamista ja valmiuksia lisäävää koulutusta
- yrittäjävalmiuksia lisäävää koulutusta
- kotoutumiskoulutusta.
Työvoimakoulutus on sinulle maksutonta, joten sinun ei tarvitse maksaa osallistumis- tai tutkintomaksuja. Kortti- ja lupakoulutukset voivat kuitenkin olla maksullisia.
Jos olet työtön, sinulla on työvoimakoulutuksen aikana oikeus samaan työttömyysturvaan kuin työttömänä. Jos olet sopinut työvoimakoulutuksesta työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa, voit saada työttömyysturvan korotettuna. Korotusosan maksamisesta päättää työttömyysturvan maksaja eli työttömyyskassa tai Kela.
Jos koulutukseen osallistumisesta tulee kustannuksia, voit saada osallistumispäiviltä kulukorvausta. Jos et saa kulukorvausta työttömyysturvan maksajalta eli työttömyyskassalta tai Kelalta, voit hakea harkinnanvaraista kulukorvausta alueesi työvoimaviranomaiselta.
-
Uravalmennus voi sopia sinulle, jos sinulta puuttuu ammatillinen koulutus, harkitset alan vaihtoa, palaat takaisin työelämään tai harkitset yrityksen perustamista.
Uravalmennuksessa saat tietoa, ohjausta ja tukea ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojesi selkeyttämiseen, koulutukseen hakeutumiseen ja työelämävalmiuksien kehittämiseen. Valmennus auttaa sinua löytämään vahvuutesi ja uuden suunnan urallasi.
Valmentajan kanssa kirkastatte seuraavat tavoitteesi ja teette yhdessä selkeän suunnitelman siitä, mitkä askeleet sinun täytyy ottaa tavoitteeseen päästäksesi.
Voit osallistua uravalmennukseen, jos
- olet ilmoittautunut työnhakijaksi
- työvoimaviranomainen arvioi, että uravalmennus on paras tapa tukea työllistymistäsi
- valmennuksesta on sovittu työllistymissuunnitelmassasi.