Olen jäämässä työttömäksi
Onko työsi loppunut tai loppuuko se pian? Kuka tahansa meistä voi kohdata työttömyyden. TyöNavigaattorista saat apua ja neuvoja työnhakuun, sinulle sopivan koulutuksen löytämiseen, osaamisesi kehittämiseen sekä yrittäjänä aloittamiseen.
Ilmoittaudu työnhakijaksi heti, kun tiedät, että työsi loppuu tai sinut lomautetaan.
TyöNavigaattorista saat neuvoja ja ohjausta työn hakemisen lisäksi oikeiden palvelujen valitsemisessa. Työllistymistäsi tuetaan alkuhaastattelun, työllistymissuunnitelman ja työnhakukeskustelujen avulla. Kun ilmoittaudut työnhakijaksi, voit myös hakea Kelalta tai työttömyyskassaltasi työttömyysetuutta.
Kun jäät työttömäksi, toimi näin
-
- Tee ilmoittautuminen verkossa Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa (tyomarkkinatori.fi)
- Verkkopalvelun tunnistautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin.
- Sinun tulee olla EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen.
- Täytä yhteystietosi sekä tiedot työkokemuksestasi ja koulutuksistasi.
- Kerro mahdollisimman tarkasti tilanteestasi.
- Esimerkiksi, että työsi loppuu. Voit kertoa myös opiskelusta tai omasta yrityksestäsi. Tarkat tiedot nopeuttavat asioittesi käsittelyä.
- Jos et voi käyttää Työmarkkinatorin Asiointi-verkkopalvelua, varaa aika tapaamiseen TyöNavigaattorin työntekijälle:
- Puhelimitse 044 718 1807
- TyöNavigaattorin toimipisteessä Kuopiossa Asemakatu 7 tai Siilinjärvellä Kuiluntie 3.
- Tee ilmoittautuminen verkossa Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa (tyomarkkinatori.fi)
-
Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, sinulla on oikeus
- julkisiin työvoimapalveluihin, jotka määräytyvät palvelutarpeesi perusteella ja
- työttömyysturvaan, jos täytät sen saamisen edellytykset.
Teemme kanssasi yhdessä suunnitelman, johon kirjataan työnhakusi tavoitteet ja tehtävät, joiden avulla saavutat tavoitteesi. Arvioimme yhdessä suunnitelmaa säännöllisesti.
Jos saat työttömyysturvaa, voit edellytysten täyttyessä
- opiskella sivutoimisesti
- opiskella ns. lyhytkestoisia opintoja (enintään 6 kk)
- tehdä vapaaehtois- tai talkootyötä, joka on palkatonta, tavanomaista ja yleishyödyllistä
- tehdä osa-aikatyötä
- toimia sivutoimisena yrittäjänä tai työskennellä lyhytkestoisesti toimeksiantosuhteessa tai
- aloittaa yritystoiminnan tai omassa työssä työllistymisen. Yritystoiminnan tai omassa työssä työllistymisen pää- tai sivutoimisuutta ei arvioida ensimmäisen neljän kuukauden aikana toiminnan aloittamisesta, jos se on aloitettu työttömänä ollessa.
Sinun tulee ilmoittaa etukäteen tilanteesi muutoksista, jotta oikeutesi työttömyysturvaan tarkistetaan.
Yhteinen tavoitteemme on löytää sinulle työtä.
-
Jos saat työttömyysturvaa, sinun pitää hakea kokoaikatyötä.
Ainoastaan työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä saavalla työnhakijalla on oikeus työttömyysturvaan, vaikka hän ei hae kokoaikatyötä.
Työttömyysturvan saamisen ehdoton edellytys on, että työnhakusi on voimassa. Työnhakusi pysyy voimassa, kun asioit TyöNavigaattorin kanssa sovitulla tavalla ja sovittuna ajankohtana sekä noudatat sinulle Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa tai muun asioinnin yhteydessä annettuja ohjeita ja määräaikoja.
Tämän lisäksi sinun pitää huolehtia seuraavista velvollisuuksista.
- Ole tavoitettavissa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla. Voit ilmoittaa muutoksista Asiointi-osiossa tai soittaa puhelinpalveluun.
- Ota vastaan työtä, jota asiantuntijasi tai työnantaja tarjoaa. Jos asiantuntijasi tekemä työtarjous on velvoittava, ota yhteyttä työnantajaan ja ilmoitat määräajassa yhteydenotostasi.
- Ota vastaan koulutusta, jota asiantuntijasi tarjoaa. Koulutustarjoukset velvoittavat, että haet työvoimakoulutukseen ja ilmoitat määräajassa hakemisestasi.
- Osallistu haastatteluihin, työnhakukeskusteluihin ja täydentäviin työnhakukeskusteluihin sekä työllistymis-, aktivointi- tai kotoutumissuunnitelman tekemiseen ja tarkistamiseen.
- Hakeudu ja osallistu kaikkiin suunnitelmassa sovittuihin tai sinulle tarjottuihin työllistymistä edistäviin palveluihin sekä tee kaikki suunnitelmassa sovitut tehtävät ja ilmoita niiden toteutumisesta.
- Jos olet alle 25-vuotias, eikä sinulla ole tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa peruskoulun tai lukion jälkeistä koulutusta, hae keväällä vähintään kahta opiskelupaikkaa, jotta saat työttömyysturvaa. Oikeutesi työttömyysturvaan tarkistetaan syyslukukauden alkaessa eli 1.9. alkaen. Lisätietoja ja apua saat lähimmästä Ohjaamosta.
- Ilmoita yhteystietojesi muutoksista TE-toimistolle tai kuntakokeilulle.
Huomaathan, että jos laiminlyöt velvollisuuksiasi, saatat menettää oikeutesi työttömyysturvaan määräajaksi tai toistaiseksi.
Työnhakuvelvollisuus
Työnhakuvelvollisuus tarkoittaa, että työttömän täytyy hakea työtä. Oma työllistymissuunnitelmasi kertoo tarkemmin, mitä sinun täytyy tehdä.
Työnhakuvelvollisuuden täyttäminen
On useita tapoja täyttää työnhakuvelvollisuus, esimerkiksi:
- Hae työtä, joka kestää ainakin kaksi viikkoa:
Vastaa työpaikkailmoitukseen tai lähetä avoin hakemus sinua kiinnostavaan työpaikkaan. - Hae työpaikkaa, jota TyöNavigaattori sinulle ehdottaa.
- Voit pyytää lisätunteja nykyiseltä työnantajaltasi, jos olet osa-aikatyössä.
- Ilmoittaudu hakijaksi vuokratyöyritykseen tai hae työpaikkaa vuokratyöyrityksen kautta.
- Julkaise työnhakuprofiili Työmarkkinatorilla tai muulla työnhaun sivustolla. Voit myös julkaista oman portfolion työnäytteistäsi verkossa.
- Voit tehdä töitä yrittäjänä.
- Voit hakea apurahaa työskentelyä varten.
Miten haetut työpaikat ilmoitetaan?
Sinun täytyy ilmoittaa hakemasi työpaikat Työmarkkinatorin Asiointi-verkkopalvelussa. Näin tiedämme, että olet aktiivinen ja voit saada työttömyysturvaa. Työllistymissuunnitelmastasi näet aina mihin päivään mennessä kuluvan jakson haetut työpaikat täytyy ilmoittaa.
Ilmoituksessa kerrot mitä työtä olet hakenut, miten ja mistä.
Mitä tapahtuu, jos kieltäytyy työstä?
Jos saat työpaikan, mutta kieltäydyt siitä ilman hyvää syytä, voit joutua karenssiin. Karenssi tarkoittaa 30-45 päivän aikaa, jolloin et saa työttömyysturvaa. Karenssista päättää työttömyysetuuden maksaja eli Kela tai työttömyyskassa.
-
Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, tarkastamme sinun oikeutesi työttömyysturvaan. Välitämme työttömyysetuuden maksajallesi lausunnon, jossa kerrotaan oikeudestasi työttömyysturvaan. Maksaja päättää lausunnon perusteella, maksetaanko sinulle työttömyysturvaa ja kuinka paljon se on.
Työttömyysturvaa voit saada siitä päivästä lähtien, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi.
Hae työttömyysturvaa Kelasta tai työttömyyskassastasi. Katso tarkemmat ohjeet maksajasi verkkosivuilta.
Työttömyystukia on kolme erilaista. Voit saada vain yhtä tukea kerrallaan.
Työmarkkinatuki
- Haetaan Kelasta
- Voit saada työmarkkinatukea, jos työssäoloehto ei täyty
- Voit saada työmarkkinatukea myös silloin, kun olet jo saanut enimmäisajan peruspäivärahaa tai ansiopäivärahaa
Peruspäiväraha
- Haetaan Kelasta
- Voit saada peruspäivärahaa, jos työssäoloehto täyttyy
- Voidaan maksaa vain, jos et kuulu työttömyyskassaan tai jäsenyys on kestänyt alle 26 viikkoa
- Tuki on kaikille samansuuruinen palkasta riippumatta
Ansiopäiväraha
- Haetaan työttömyyskassasta
- Saat ansiopäivärahaa, jos olet työttömyyskassan jäsen ja työssäoloehto täyttyy.
- Tuki määräytyy palkan perusteella.
Jos sinulla on kysyttävää työttömyysetuudestasi, ota yhteys Kelaan tai omaan työttömyyskassaasi.
-
Jokaisella uudella työnhakijalla on alkuhaastattelu. Odota, että otamme sinuun yhteyttä ja sovimme haastattelun ajan.
Alkuhaastattelussa puhutaan tilanteestasi ja teemme kanssasi yhdessä työllistymissuunnitelman eli suunnitelman työnhausta. Sinun täytyy noudattaa tätä suunnitelmaa.
Mieti jo ennen haastattelua, millaista työtä voit tehdä. Mieti myös, tarvitsetko lisää koulutusta tai haluatko vaihtaa alaa.
Jos saat uuden työpaikan jo ennen alkuhaastattelua, ilmoita siitä Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa ja peru alkuhaastattelu.
-
Työnhakukeskustelu on sitä, kun puhut omavalmentajasi kanssa tilanteestasi. Kerrot omasta tilanteestasi ja suunnittelemme yhdessä, mitä teet seuraavaksi ja olisiko meillä palveluita, jotka auttaisivat sinua.
Työnhakukeskustelut ovat osa työnhakuasi, joten niihin täytyy osallistua. Yhteisenä tavoitteenamme on, että pääset tilanteessasi eteenpäin kohti työtä. Keskustelujen välissä haet töitä itsenäisesti tai osallistut työllistymistä edistäviin palveluihin työllistymissuunnitelman mukaisesti.
Työnhakijan muistilista:
- Noudata sinulle annettuja määräaikoja.
- Ilmoita kaikista tilanteesi muutoksista Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa, jos esimerkiksi aloitat työt, opinnot tai yhteystietosi muuttuvat.
- Jos tarvitset apua tai sinulla on kysyttävää, voit jättää yhteydenottopyynnön Asiointi-osion kautta tai soittaa henkilöasiakkaiden puhelinpalveluumme.
- Jos olet aloittamassa uutta palvelua, toimita siihen liittyvät lomakkeet meille hyvissä ajoin ennen palvelun aloittamista.
Muu tuki työttömäksi jäädessä
-
Työvoimaviranomainen voi myöntää sinulle harkinnanvaraista kulukorvausta, kun osallistut työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa sovittuun palveluun, joka tukee työllistymistäsi. Voit saada korvausta työvoimaviranomaiselta, jos sinulle tulee palveluun osallistumisesta välttämättömiä kustannuksia ja et saa työttömyysturvaa Kelalta tai työttömyyskassalta.
Kulukorvausta voidaan maksaa osallistumisestasi
- työvoimakoulutukseen
- työkokeiluun
- koulutuskokeiluun
- uravalmennukseen
- työnhakuvalmennukseen
- kotoutuja-asiakaan omaehtoiseen opiskeluun.
Kulukorvaus on yleensä yhdeksän euroa päivässä. Voit saada kulukorvausta korkeintaan viitenä päivänä viikossa ja vain niiltä päiviltä, kun osallistut sovittuun palveluun. Kulukorvausta ei makseta esimerkiksi loma- tai poissaolopäiviltä.
Kulukorvaus on 18 euroa päivässä, jos palvelu on työssäkäyntialueesi ulkopuolella. Kulukorvaus on 18 euroa myös silloin, kun palvelu järjestetään työssäkäyntialueellasi mutta kotikuntasi ulkopuolella ja sinulle aiheutuu kustannuksia majoituksesta.
-
Voit hakea korvausta matka- ja yöpymiskustannuksista, jos olet työtön työnhakija ja
- haet työtä
- hakeudut työvoimavoimakoulutukseen, valmennukseen tai kokeiluun
- osallistut työvoimaviranomaisen järjestämään asiantuntija-arviointiin.
Voit hakea korvausta Suomessa tehdyistä edestakaisista matkoista työhaastatteluun, jos työ kestää vähintään kaksi viikkoa ja työaika on keskimäärin vähintään 18 tuntia. Korvausta voidaan myöntää myös toiseen Euroopan unionin jäsenvaltioon tai Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon tehdystä työhaastattelumatkasta.
Jotta voisit saada korvausta, sinun pitää olla työtön työnhakija. Kustannuksia voidaan korvata, jos
- osallistut työvoimakoulutuksen valintatilaisuuteen tai soveltuvuuskokeeseen
- tutustut työvoimakoulutuksen järjestävään oppilaitokseen ennen koulutuksen alkua, jotta voit tarkistaa oppilaitoksen esteettömyyden ja muun soveltuvuuden opiskeluusi vamman tai sairauden takia
- asioit työvoimaviranomaisessa niin, että käyntisi katsotaan välttämättömäksi ja tarvitset kuljetuspalveluita vamman tai sairauden takia
- osallistut työvoimaviranomaisen järjestämään asiantuntija-arviointiin.
Matkakustannusten korvausperuste on matka kilometreinä kerrottuna 0,21 eurolla. Matkakustannuksista korvataan 12 euroa ylittävä osa enintään 200 euroon saakka.
Yöpymiskustannuksista myönnetään korvausta aiheutuneiden kustannusten perusteella mutta enintään 80 euroa vuorokaudessa.
-
Työvoimaviranomainen antaa työntekijälle ja työnantajalle neuvontaa ja tukea työsuhteen muutos- ja irtisanomistilanteisiin.
Työvoimaviranomainen auttaa lomautettuja ja irtisanottavia työntekijöitä uudelleen työllistymisessä tai kouluttautumisessa yhteistyössä työnantajan edustajien ja henkilöstön tai sen edustajien kanssa.
Neuvonta ja tuki työntekijälle
Saat neuvontaa ja tukea työvoimaviranomaiselta työnhakuun, uudelleen työllistymiseen ja ammatillisen osaamisen parantamiseen.
Tuotannollisin tai taloudellisin perustein irtisanotut työntekijät saavat tukea uudelleen työllistymiseen jo irtisanomisaikana. Irtisanottuna sinulla on oikeus palkalliseen vapaaseen, kun laadit työllistymissuunnitelmaa tai osallistut suunnitelmassa sovittuun työvoimakoulutukseen, työnhakuun tai uudelleensijoittumisvalmennukseen.
-
Jos sinut irtisanotaan työsuhteestasi tuotannollisin tai taloudellisin perustein ja olet täyttänyt 55 vuotta, sinulla voi olla oikeus laajennettuun muutosturvaan. Laajennetun muutosturvan palveluilla tuetaan nopeaa uudelleen työllistymistäsi.
55 vuotta täyttäneiden muutosturvaan kuuluvat
- muutosturvaraha
- muutosturvakoulutus
- laajennettu työllistymisvapaa, joka kestää 5, 15 tai 25 päivää.
Muutosturvaraha on keskimäärin yhtä suuri kuin yhden kuukauden palkkasi. Muutosturvarahan maksaa työttömyysetuuden maksaja eli työttömyyskassa tai Kela.
Muutosturvakoulutuksen tarkoitus on edistää sinun uudelleen työllistymistäsi. Koulutus lisää ammatillisia valmiuksiasi tai tukee yritystoimintaasi, ja sen sisältö vastaa koulutustarvettasi. Koulutus voi kestää korkeintaan kuusi kuukautta, ja sen järjestämisestä vastaa työvoimaviranomainen. Koulutukseen osallistuminen on vapaaehtoista.
Työsopimuslain mukaan työnantajasi pitää kertoa sinulle, jos sinulla on oikeus 55 vuotta täyttäneiden muutosturvaan. Velvollisuus kertoa koskee kaikkia työnantajia.